• Količina
    Cena RSD
  • Bliži nam se početak nove sezone pa ukoliko planirate da kupite motor bitno je da znate na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine

    Prva stvar koju bi trebalo da znate je šta želite, tj. da znate šta je ono što biste da kupite, zatim bi trebalo pronaći i izdvojiti adekvatne ponude i na kraju odlučiti se na pravu. 
     
     
     
     
    Na putu do kupovine motora mogu vam pomoći sledeći saveti:
     
    1. Razmislite dobro kakav motor bi odgovarao prema vama i vašim potrebama. Onda potražnju usmerite u tom pravcu.
     
    2. Obavestite o vašoj ideji vaše prijatelje i ljude iz vaše okoline koji već voze motor ili imaju veze sa ovom tematikom. 
     
    3. Pretražujte internet ciljano, na već unapred određen tip motora jer u protivnom ako svaku ponudu budete razmatrali, nećete više znati šta kupujete.
     
    4. Obratite pažnju na kvalitet samog oglasa, (broj slika, njihov kvalitet i koliko dobro prikazuju stanje), na trud prodavca da iskreno opiše i prikaže stanje svog motocikla.
     
    5. Ne pretražujte uvek po najnižoj ceni jer to retko znači i dobru kupovinu.
     
    6. Kada odaberete koji ćete gledati, pronađite nekog prijatelja koji se bolje razume od vas i  povedite ga sa sobom.
     
    7. Zamolite vlasnika da vas sačeka sa hladnim agregatom u potpunosti (pre paljenja proverite da li je agregat topao) zato što se sve mane kod paljenja (akumulator, dugo „verglanje“, loš nesinhronizovan rad svih ventila, eventualni  „metalni“ zvukovi) ispoljavaju na hladnom agregatu.
     
    8. Obratite pažnju na generalno vizuelno stanje motora. To će umnogome reći o brizi vlasnika i trudu oko kvalitetnog održavanja. (Žutilo–rđa na spoljnim i unutrašnjim stranama, broj vijaka-šrafova koji fale ili njihov izgled itd...). Dobro oko brzo uvidi da li se radi o sređivanju i lickanju motora tek pred prodaju ili o trajnom dugogodišnjem dobrom održavanju.

    9. Sagledajte dobro stvari koje ulaze u „potrošni materijal“ i redovno servisiranje (Gume, lanac i lančanici, pločice kočnica, semerinzi u viljuškama, ulje i filter...) Oko ovoga će vam najviše pomoći prijatelj. Ulje i filter vam savetujemo da svejedno zamenite ukoliko kupite motor.  Ukalkulišite sve potrebne troškove pre kupovine.

    10. Dobro i pažljivo proverite presudne stvari: 
        - Vidna oštećenja od eventualnih udesa,koliko su bila velika, njihovo saniranje kao i kvalitet tog sređivanja? (Proverite izgled štapova odozdo odmah do donjeg mosta, oni prvi stradaju na tom mestu prilokom udara)
        - Rad agregata i rad menjača
        - Upravljivost motora pri manjoj i većoj brzini?( da li „vuče u stranu“ kako je upravljiv u krivini itd...?)

    11. Ako se odlučite za kupovinu  obezbedite valjano i pravno prenos vlasništva. Uslovite prodavca sa postepenom isplatom ukoliko nema sva potrebna dokumenta. Ako niste dobro upoznati sa ovom praksom, vi ili prodavac, savetujemo da odete do neke agencije i kod njih pribavite željene informacije. 

    12. Za kraj... Dobro vežite „novog ljubimca“  na putu ka kući... SREĆNO.

    Kategorije vesti