• Količina
    Cena RSD
  • Šta je štender i čemu služi? Da li odabrati prednji ili zadnji? Od čega je napravljen, koji su to ostali modeli štendera i koliko to sve košta?

    Na sva ova pitanja ću vam odogovriti i nadam se rešiti sve nedoumice o ovoj metalnoj napravi.

     

    Čemu služi štender za motor prednji ili zadnji?

    Radi se o metalnoj napravi koju neki nazivaju i stalak za motor, a oba naziva su ispravna. Namenjen je motorima koji nemaju svoj fabrički centralni štender već samo bočnu nogaru ili takozvanu ćopu. Štender drži motor vodoravno u odnosu na pod sa odignutim točkovima i gumama od zemlje.

    Dakle ovo je vema koristan alat, dodatak koji olakšava servisiranje i održavanje motora. Naročito kod zamene lanca i lančanika ili kod pranja i podmazivanja, kod zamene guma, kočionih pločica itd.

    Motociklisti ga takođe koriste kada odlažu motor u zimskom periodu, zato što se ispravljanjem motocikla zauzima manje prostora u garaži, ali i čuvaju gume od deformisanja koje se može javiti usled dužeg perioda bez vožnje, zato što guma u jednoj tački trpi težinu motora. Ovo je izrazitije kod zadnje gume gde je teret mnogo veći za razliku od prednje koja manje trpi.

    Pre 15 godina kada sam uvozio motore i kada ih je bilo dosta u prodaji, s proleća mi se javljao čest problem da na podu nađem ulje iz prednjih viljuški. To se dešavalo isključivo na motorima koji su preko zime ostajali na ćopi. Obično bi levi semering procureo jer je on trpeo veći pritisak ulja zbog nagnutosti. Kada stavite motor na štender, ove probleme ćete skorz eliminisati!

     

    Tipovi štendera i njihove karakteristike

    Zadnji štender

    Već po nazivu shvatamo da se podiže zadnji deo motocikla i on je najzastupljenjiji jer je i najpotrebniji zato što sam rešava najveći deo gore pomenutih potreba.Na tržištu možete naći različite modele u zavisnosti od dodataka za kačenje. Tako imamo one sa L profilima na motoru.

     

    Ili u drugom slučaju sa "viljuškicama" koje se kače na takozvane klizače (točkiće) ugrađene na zadnjoj viljušci za ovu namenu.

    Oba se regulišu po širini a često i po visini.

    Ova dva prikazana su za klasičnu duplu viljušku i u zavisnosti od nje imamo još jedan model za mono viljušku.

    Prednji štender

    Podiže prednji točak motora. Postoje različite varijacije osnovna dva modela prednjeg štendera. Prvi je sa kačenjem na prednje viljuške pomoću različitih dodataka (viljuškica ili trnova).

    Drugi je sa "trnom" za kačenje odozdo u cev prednjeg vrata.

    Prednji štender je mnogo manje potreban od zadnjeg pa je zato i znatno manje u upotrebi. Ukoliko se ne bavite moto trkama ili nemate servis motocikala onda novac potrošite za nešto drugo, najbolje za benzin! :)

    A ako baš smatrate da vam treba prednji onda gledajte da kupite namenski za vaš motor. Iz ličnog iskustva znam koliko pojedini univerzalni prednji štenderi mogu biti nestabilni što nije slučaj sa univerzalnim zadnjim.

    Štender za cross motore

    Specifičan je jer se koristi za podizanje cross i motard motocikle.
    Za razliku od prethodnih ovaj se podbacuje centralno ispod agregata ili rama motora pomoću ugrađenog sistema poluge podiže kompletno motocikl. Kao takav ipak je moguće podizati samo lakše motocikle baš kao što su cross i motard. 

    Štender sa centralnim klinom

    Ovaj štender podiže kako prednji tako i zadnji deo motora. Dosta je zahtevan za izradu jer diže komplet i veoma teške motore pa tako mora biti od kvalitetnih materija, varova i dobro smišljenih adekvatnih rešenja. Kači se provlačenjem šipke - klina kroz centralnu bočnu cev na ramu motocikla. Oni često imaju i točkiće pa se motocikl zajedno sa njim može pomerati i rotirati.

    Kako su napravljeni štenderi za motocikle?

    Najčešće su napravljeni od metalnih cevi, ređe od aluminijuma, a najrerđe od titanijuma. Prva dva je moguće naći na našem tržištu, ali poslednji baš retki jer ga imaju samo specijalizovane prodavnice moto opreme u Evropi. 

    Cene štendera za motocikle

    U zavisnosti od vaših potreba birajte model sa odgovarajućim karakteristikama štendera. Kao što je već pomenuto zadnji štender je znatno potrebniji od prednjeg. U zavisnosti od težine motora obratite pažnju koliko je stabilan i robustan. Ako ispunjava ove uslove u drugom planu je izgled.

    Mislim da nema potrebe davati mnogo para na specifične primere ako vam ne treba profesionalno, za trke, servis, posao transporta itd. Na našem tržištu skoro svi moto šopovi ih imaju u svojoj ponudi. Takođe i vodeći oglasnici sadrže oglase fizičkih lica koja prave štendere.

    Cene se kreću od 3000 din  do preko 10-15000 din.

    Mi naše štendere proizvodimo preko 12 godina. Ranije smo radili više modela, ali se vremenom pokazalo da na našem tržištu najviše potreba zadovoljava ovaj naš univezalni pocinkovani štender za motor. 

    Više o njemu možete pogledati klikom na link ispod!

    www.pontismotori.com/stender-za-motocikl

    Kategorije vesti