• Količina
    Cena RSD
  • Koje ulje da sipam u svoj motor?

    U Moto svetu (barem kad je o Srbiji reč) jedno od često postavljenih je pitanje oko zamene ulja na motociklima kao i nedoumice vezane za njega (koju gradaciju odabrati, kojeg proizvođača itd. ?)

    Pre godinu dana smo na našoj stranici postavili ovo aktuelno pitanje i bilo je puno raznih komentara.
    U jednom dužem komentaru Nebojša je pokušao da razjasni neke od nedoumica. Zato ovaj komentar prenosimo ovde na blog sajta.

     

    Unapred se izvinjavam svima zbog preopširnog komentara pa ko se smori neka odustane na vreme. Nismo favorizovali ni jedno ulje niti bilo koji brend.
    Jednostavno smo postavili aktuelno pitanje. Po odgovorima donosite sami zaključke. Nije izbrisan ni jedan komentar (osim ako ga vlasnik nije sam sklonio). Ono što ću Vam preneti je samo moje iskustvo i viđenje stvari sa kojim se možete složiti ili ne, sa pravom...

     

    1. Kvalitet ulja

    U maloprodaji držimo Motul, Fuchs Silkolene, Bardahl, Ipone, Shel Advance.

    Radeći sa njima do sada nisam imao loše iskustvo a ni kupci se nisu žalili.Pomenuti brendovi su proverenog kvaliteta i dolaze u Srbiju direktno od proizvođača. Istina je da se razlikuju po svojim karakteristikama ali se radi o velikim ozbiljnim kompanijama i gotovo je smešno raspravljati o njihovom kvalitetu. Ostavimo da o tome raspravljaju na primer Nasa, ili neke vojne industrije. Inače su to ulja koja su zastupljena u Evropi. Ista ova ulja se sipaju u njihove motocikle. Samo što oni brigu oko brenda i gradacije ostavljaju serviserima u koje imaju poverenje. (Konkretno znam za Italiju jer sam živeo tamo).

    2. Falsifikati


    Iskreno nisam imao prilike da naiđem na ulje sumnjivog kvaliteta i porekla.

    Sa jedne strane jer poznajem lično uvoznike i znam kako rade a sa druge jer imamo prodavnicu i sva ulja se dobijaju na „belo“ sa plaćenim porezom, što znači da je uvezeno redovnim legalnim putem. Upamtite jedno!

    Ko radi na crno ne prijavljuje to, pa samim tim nema ni poreza. 

    Mi smo malo tržište da bi se uopšte nekome isplatilo da tako nešto radi a naročito ne sa moto programom. Zna li neko neku „tezgu“ neki buvljak gde se kupuju ova pomenuta ulja? Nikad čuo. Zna li neko da nam objasni razliku između originala i „falsifikata“ ? Kad ih pitamo da nam prenesu svoje iskustvo, nestanu... Zaključak je da nema falsifikata!

    Na kraju jedan predlog! Nemojte kupovati robu tamo gde sumnjate u njeno poreklo.
    Ne pospešujte sami šverc i prevaru, jer kad je šverc onda može biti i podvala. Neko je mnogo pre nas smislio način kako da se spase ovih stvari samo se tog načina treba pridržavati.

     

    3. Borba konkurencija

    Lepo kaže poslovica : „ Za dobrim konjem prašina se diže“.

    Svako zvučno ime podložno je napadu konkurencije na sve moguće načine. Bilo da je to neka robna marka, veliki sportista ili u ovom slučaju brend nekog ulja. Toga moraju biti svesni svi. Toga mora biti svestan i onaj koji zastupa nečije poznato ime i na „rekla–kazala „ se mora reagovati argumentima i uvek kvalitetom. Ko zastupa kvalitet nema se čega plašiti i može odgovoriti na svako i svačije pitanje (poput našeg Novaka). Ko igra prljavo u ma kom smislu ta prljavština ispliva na površinu svejedno.

    4. Cena ulja

    U komentarima su pomenute razlike cena ulja istog brenda kod nas i u Evropi. Treba da znate da kod nas stvari funkcionišu drugačije.

    U Evropi imate lanac distribucije ulja koji ide ovako: Proizvođač > generalni uvoznik zastupnik > regionalni prodavac magacin > serviser > krajnji kupac vlasnik motora. Svi oni imaju svoju maržu i za svakog ponaosob se zna cena koja je. Zato tamo ako hoćeš sam da kupiš i da menjaš ulje onda ćeš ga platiti najviše na kraju tog lanca.

    U Srbiji su prilike drugačije. Istina je da je naša kupovna moć znatno manja. Uvoznik je već primoran zbog toga da smanji maržu. Zbog malog tržišta a velike konkurencije u Srbiji taj lanac izgleda ovako: Proizvođač > generalni uvoznik zastupnik (obično ima svoj e-shop) – Krajnji kupac korisnik. Ukoliko prodaja ide preko neke prodavnice uvoznik odvaja ili deli svoju zaradu sa tom prodavnicom.

     

    I na kraju, koje da sipam?

     

    Ljudi koji su dugo na motoru i imaju dovoljno iskustva znaju koje ulje najviše odgovara njihovom agregatu? Oni najmanje prave pitanje oko ovoga . Zato trebamo učiti od njih.Pojedini mladi "stručnjaci" se bave ovom tematikom na svojstven način. Bespotrebno.

    Ko nije siguran neka pita svog prodavca ili još bolje servisera. Logično je valjda da ako vi ne znate da oni bolje znaju od vas. U zavisnosti od tipa motora, karakteristika agregata, snage, kilometraže, vremena korišćenja u toku godine se određuje kategorija ulja. Ovde se najčešće pogreši pa se kasnije javlja nezadovoljstvo. Ono što najviše škodi vašem motociklu je NEREDOVNO MENJANJE ULJA. Ne trošite novac na nepotrebnim stvarima ali na zameni ulja i filtera nemojte štedeti. 

    Srećno se vozite ove godine i narednih 100. 
    Hvala svima!
    Nebojša Kovandžić –Pontis doo Kraljevo

     

    Ko želi da pogleda pomenutu objavu na stranici neka ide ovde    Koje ulje da sipam u motor?

    Kategorije vesti