• Količina
    Cena RSD
  • KUPITI MOTOR KOD NAS ILI GA UVESTI SA STRANE?

    Leti nemamo mira!

    Žuri se s poslom, gleda se u sat, viri u novčanik, ključ na privesku sa omiljenim znakom se premesta sa stola u džep... Neko stigne da se provoza, neko ne. Počne kiša, smrkne se ili nešto iskrsne. Nekom iskrsava tokom cele godine ujne mu ga...(evo na pr. meni) A jbg... zajednička nam je nada da će da padnu kilometri kad-tad. Ona nas nikad ne napusta. A kako god bilo i sa njom je lepo živeti.

    Zimi nam opet đavo ne da mira.

    Visimo na netu, razgledamo oglase i naravno sami sebi uteramo crva. Svidi nam se nešto, dobra je i cena, pa mislimo “ako prodam ovaj mogao bih da kupim onaj”... Neko uspe na kraju da skocka sve, neko stigne do pola a neko istera zimu sa svojom nadom (ili Nadom...) svejedno.

    No da ne tupim mnogo, ovaj tekst sam namenio onima koji se premišljaju i bore sa dilemom iz naslova.

    Ne mogu vam savetovati gde da kupite motor ali ću ovde navesti neke činjenice kako bih samo pomogao. Računajte da iznosi i cene koje budem navodio mogu varirati od slučaja do slučaja ali ništa mnogo.

    Pre desetak ili petnaest godina kod nas je ponuda motora bila veoma slaba. Uvozili smo motore i to dobre (Ko hoće neka pročita i ovaj tekst ovde: Uvoz motora iz Italije).

    Kada sam uvozio iz Italije za dalju prodaju, neke moje kolege iz Austrije ili Švajcarske. Govorili su mi da su motori uvezeni iz Švajcarske najbolji. Iskreno mislim da je kvalitet polovnih motora zavisio više od nas koji smo ih tamo birali nego od države iz koje su dolazili. Ali dobro...

    Tako je bilo onda, ali su se do danas stvari promenile.

    Ljudima koji dođu kod mene u nameri da kupe nešto ili po preporuku, savet ,govorim da sa gledanjem prvo krenu iz svog komšiluka. Veoma često je bolje platiti koju stotinu evra više za motor koji je proveren, tu pred vašim očima. Za onaj što znate kad je stigao u kraj, šta je rađeno na njemu i šta ima da se uradi. Pa iako nemate sve pare, barem znate pouzdano koliko vam fali... Kada krenete u kupovinu po fotografijama što dalje od kuće kajgana sve skuplja a šta će i koliko da zafali to je pitanje?

    Ako nema to što se traži onda širite krug za pretragu postepeno. Ja sam zagovornik da se danas dobar motor može kupiti pre kod nas nego na strani. Često se desi da mi neko svrati da mi pokaže motor koji je sam uvezao. Priča se svede na kraju da mu je ipak izašao nešto jeftinije, da je on takav motor tražio itd... Drugu polovinu priče, gde je i koliko najebo i šta je sve platio, prećuti. Zapravo prećuti samom sebi da mu bude lakše. Onda me posmatra dok ja obilazim oko motora i zagledam mašinu. Čeka moj sud i šta ću reći? U zavisnosti kako mi se svidi vlasnik a ne motor odugovlačim sa komentarom. :) Ipak na muku nikad nikom ne stajem. Pohvalim sve i motor i cenu, jer šta je tu je, sad je gotovo. Ono što je bitno to je da su to uistinu stvarno dobri motori. Cena je nešto drugo , to je relativna stvar. A da je mogao uzeti isti takav za te iste pare i u komšiluku je treća stvar.

    Kada gleda oglase u inostranstvu naš čovek se ko krpelj uhvati za neki motor koji mu se svidi i za njegovu povoljnu cenu. Evo šta obično previdi :

    • Kilometražu i cenu transporta motora . Gde god da krenete sami za gorivo i putarinu vam treba minimalno 200 eur. Neko drugi da vam doveze, tražiće vam 100-150 eur . U tom slučaju gledajte kome poveravate transport jer samo vizir koji pukne pojede tu razliku a da ne pričamo o drugim oštećenjima. Dok sam ih sam tovario nikad nije bilo problema. Kad sam to prepustio prodavcu i našem vozaču često sam dobijao želudačni napad pri otvaranju kamiona.

    • Ako motor uvozite iz Italije , da biste ga kupili on mora biti odjavljen. Niko vam neće dati da tovarite motor sa tablicom i saobraćajnom. To povlači mnogo rizika i potencijalnih problema za vlasnika. Država se obezbedila da uzme svoje za prenos vlasništva. Odajava košta od 60 do 70 eur i pada na teret kupca . ( Da se ne odjavljuje radio bi se prevod a to je skuplje i nije izvodljivo za strane državljane. Kako god opet je to trošak koji snosi kupac)

    • Za uvoz morate imati overen račun da ste ga kupili nakon odjave. To može biti jednostavan papir sa vašim podacima , podacima motora i vlasnika . To se overava u komuni (opštini) ili kod notara.U oba slučaja košta negde više negde manje ali i za to spremiti 30-40 eur. Ne plaćate jedino kada motor kupujete u salonu od pravnog lica i kada ga je salon pravno zaveo na svoje ime.Ukoliko nije, eto odmah natezanja ko će šta da plati?

    • Kada natovarite motor krenete brže bolje kući. Morate odraditi izlazne papire. To se radi na Fernetiju , Gorici, negde u Sloveniji ili na izlasku iz EU gde god taj izlaz bio. Imajte u vidu da neće svi špediteri da rade papire za motocikle. Previše je brojeva, velike su kontrole a mogućnst greške takođe. Kada pronađete agenciju koja hoće ,to će vam naplatiti od 20 do 40 eur.

    • Kada stignete kod nas morate odraditi tranzit sa granice do carinske ispostave u vašem mestu ili one najbliže vama. Tako je po zakonu. To je u stvari takozvani "ulaz".( Ranije se radio tranzit kroz Hrvatsku. I to je koštalo dodatno a sada ne). Usluga našeg špeditera košta 15-20 eur . Naša carina na granici overi te papire i prosledi vas ka carini u vašem gradu, dajući vam realno vreme od 2-3 dana da se javite na carinjenje. Često su se naši ljudi snalazili pa ne prijave motor za carinjenje nogo časte na granici i tako prođu i odvezu motor kući. Kada dođe vreme da se carini nastaju problemi. Tada ste u carinskom prekršaju. ( Niste jedino ako se sa tim motorom vraćate nazad i nemate nameru da ga carinite). Na kraju se u Srbiji ipak sve završi. Samo mora da se plati. Nekad se završavalo "daljinski" (umesto vas i motora krug naprave samo papiri) a nekad ste morali da napravite sami krug do naše granice. Da izađete i ponovo uđete i odradite ono što niste kad ste prvi put ulazili. Mislite "dobro pa šta"? Pa ništa ... "na daljinski" košta 200eur ako uopšte neko to prihvati. ( danas verujem niko više). A vi kad odete i počnete da se muljate po granici tamo ovamo sa tim motorom, došli ste mečki na rupu. Jer znaju da ste u problemu i onda počinje sve sa učtivim i obećavajućim pitanjem " Znate li vi gospodine kakav ste carinski prekršaj napravili."? Isplaćate šta ima da se isplaća ,u povratku u Stepojevcu svaratite na roštilj kod Brace. (obično ide kum sa vama) Čini vam se da je bio bolji prethodni put a znate da nije do roštilja! :)

    • Na carinjenju u vašem mestu se javite špediteru po preporuci. On će vam spremiti papire za carinjenje i to naplatiti 30 eur. ( Letos mi je moj drug Ixa iz MTK špeda naplatio 150 eur za 5 komada. Čuo sam da treba da menja neki skuter ... ;) )

    • Da bi vam carina prihvatila papire i oni ušli u proces carinjenja brojeve na ramu i agregatu mora da očita neko sa prijavljenog tehničkog pregleda i da izda dokument o očitavanju potpisan i pečatiran . To košta od 5 do 10 eur.

    • Carina i porez , odnosno sva plaćanja prema državi zavise od procene vrednosti motora. To naravno varira od modela do modela od godišta i stanja motocikla. Uvoznici automobila, jer ih je mnogo, mislim da su uspeli da se izbore za realno ocenjivanje kola. To nije slučaj sa motociklima. Za prosečan motor starosti 10 godina platićete više carinu i porez nego za neki klio ili punto istog godišta. Naša carina priznaje račun koji ste doneli u pravnom pogledu ali ne priznaje navedenu cifru za koju je motor kupljen. Onda ima druga caka : -Ukoliko je odstupanje sa računa veliko u odnosu na njihovu procenjenu vrednost onda vam po zakonu obračunavaju po najvišoj vrednosti iz kataloga za taj model i to godište. ( Morate mi verovati jer imam papir kod mene , Letos sam za Yamahu aerox 50cc 2007 g, koja na sve liči ali na dobar skuter još uvek ne,platio carinu i porez 17000 dinara ! Za skuter koji sam u Italiji platio 100eur i koji više i ne vredi, platio sam carinu i porez 17000 din ! Za 4 maksi skutera i ovu Aerox platio sam ukupno 970 eur samo carine i poreza). Zato se valjano raspitajte u nekoj špediciji (to oni manje više znaju) na koju vrednost bi se procenio motocikl koji želite da uvezete?

    • I jel gotovo? NIJE! Da se smoriš samo da pročitaš sve a kamoli da prođeš kroz ovo. Uveli su nulti pregled! Čuli ste već šta je to?Poseban tehnički pregled za polovno vozilo koje mora odgovarati standardima ... bla bla bla... koji košta od 80 do 100 eur. (Letos i jesenas sam plaćao po tim ciframa)

    • E sad bi trebalo da je gotovo. Naravno ako ne računamo registraciju, servis, sređivanje motora, akumulatora itd... To računajte sami na kraju

     

    Ko se nije smorio i stigao do samog kraja saznaće i ovo:

    Među maksi skuterima koje sam uvezao letos našla se i Aprilia Scarabeo 150 '99 godište. Dobio sam je na poklon !!! Naravno red je bio da Peppe-u platim barem odjavu koju je i on platio a skuter ništa. Tako da je POKLONJEN skuter izašao na:

    60 odjava + 150 transport + 30 špediter +5 očitavanje + 120 porez i carina + 80 nulti pregled + 25 presvlačenje sedišta + 25 eur akumulator +20 eur čišćenje karburatora svećica itd... UKUPNO 525 eur za skuter koji nisam platio!! Nebitna je njegova vrednost ( koja je 500-600 eur) i jesam li zaradio ili ne? (A da li sam zaključite sami? )-525 eur za poklonjen skuter!!!

     

    Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da se presaberete ako se odlučite da nešto uvozite ili da na kraju to kupite kod nas.

     

    Nebojša Kovandžić -Pontis doo

     

    Kategorije vesti