• Količina
    Cena RSD
  • U poslednje vreme se često govori o registraciji motocikala, ceni, mogućnosti za periodično registrovanje itd... Pominje se mogućnost da registracija traje samo u letnjem periodu kada je lepo vreme i kada se motocikl najviše i vozi. Lepo zvuči i deluje dobro.

    U mnoštvu tekstova na ovu temu naišao sam na one komentare dežurnih pljuvača po nama o tome kako je sve "lepo u tim uređenim zemljama" poput Amerike ili EU a kako "samo ovde nikad ništa ne valja" ... (Po Srbiji pljuju najviše oni koji se nikad iz nje nisu makli! I ako jesu onda im je to neko drugi platio. U ovome su takođe najglasniji oni kojima je ovde najbolje...)

     

    U startu da se razumemo: Podržavamo svako smanjenje cene registracije kao i uvođenje periodičnog registrovanja motocika ukoliko je to izvodljivo i sa vidnim benefitom po sve vlasnike motora.

    Ipak za neke stvari kritike su na mestu. Vremenom smo se naučili da svaki dobar predlog ne prođe uvek dobro po onog ko ga je i predložio. Tamo gde se donose odluke ne sedi neko od znanja i dobre namere već je najčešće obrnuto. A kako ispada da mi "ne umemo da mislimo svojom glavom" vrlo verovatno da će se i u ovom slučaju prepisivati zakoni iz EU.

    A ako budu prepisivali može se desiti da prepišu stvari koje nam nikako ne idu u korist.

    Evo zašto?

    Načini registrovanja vozila kod nas i u EU se znatno razlikuju.

    U Italiji (na primer) ne postoji klasična registracija na godišnjem nivou kao kod nas.Oni su razdvojili plaćanje poreza , osiguranja i tehničkog pregleda vozila .

    - Porez se plaća godišnje i vlasnik je u obavezi bez obzira da li vozilo koristi ili mu godinama stoji parkirano u garaži. Porez godišnje iznosi od 50 do 100 eur u zavisnosti o kakvom vozilu je reč? Prestanak obaveze plaćanja poreza prestaje onda kada ga prodate drugom licu ( zato se tamo odmah radi prevod a ne kao kod nas vozi 5 godina na ovlašćenje” ) ili ukoliko odjavite vozilo. Da biste ga odjavili morate pozvati ovlašćeni servis za demoliranje iliti otpad koji će vam tu uslugu naplatiti i izdati vam potvrdu da su preuzeli vozilo. Sa tom potvrdom se odjavljuju tablice i saobraćajna dozvola (i to se plaća) i takvo vozilo po zakonu se više nikad ne može registrovati. 

    (Kod nas je “malo” drugačije, niko te ne pita ništa kad ti istekne registracija. Parkiraš pod šljivu i lagano ga čerupaš i prodaješ. Onda pozoveš otpad i oni dođu i plate tebi.Odneseš tablice i saobraćajnu u Sup odjaviš i ne platiš ništa. A postoji mogućnost da ga posle odjave opet registruješ. Živela Srbija!)

     

     

    - Što se tehničke ispravnosti vozila tiče i tu su stvari drugačije (barem su bile, neka me neko ispravi slobodno). Tamo “tehnički” važi 10 godina od datuma proizvodnje. Posle isteka tog perioda tehnički pregled se obavlja svake 2 godine. (Vozila koja prelaze ogromne km poput autobusa i kamiona dužna su da idu na godišnji tehnički pregled) Na vozilu ne možete menjati ništa dok za to ne dobijete odobrenje i potvrdu ovlašćenog inžinjera. Tako se alternativne dimenzije guma moraju upisati u saobraćajnu, zatamnjena stakla itd... Svaka manja izmena van standarda zahteva niz peripetija i koštanja pa se brzo odustane. I kod nas to počinje polako ali još uvek nije toliko rigorozno. 

    U konkretnom slučaju auspuha na motociklima: Ukoliko menjate fabrički izduv možete montirati samo homologovane izduve, sa utisnutim žigom ili pločicom proizvođača.Db killer se ne sme skidati osim za vožnju na stazi. Ako vas zaustave na javnom putu sa skinutim db killer-om( a solidno poznaju stvari pa i kad nisu sigurni izmere buku) kazna je oko 100 eur. Ako vas navataju sa nehomologovanim auspuhom kazna je ravno 440 eur i oduzima se saobraćajna dozvola na neki preiod.

    A kako je kod nas? Opet živela Srbija! Jel tako?

     

    Osuguranje je treća zasebna i ključna stvar. Tamo je data mogućnost biranja različitih polisa sa mnogobrojnim osiguravajućim kućama. U proseku za motor od 600 do 1000ccm osiguranje iznosi oko 500 eur za godinu dana. Polisa se može plaćati na 6 meseci,na tri meseca ili na tri dana ako postoji osiguravajuća agencija koja će takvu polisu potpisati sa vama. U moru ponuda svako bira ono što mu najviše odgovara. Toliko je modaliteta da ovde ne bismo stigli sve da nabrojimo. Polisa se može zaustaviti jednom u toku osiguravajućeg perioda i ponovo pokrenuti . Ponovno pokretanje iziskuje dodatni trošak. Druga pak daje povoljnu cenu u jesenjem i zimskom periodu ali zato znatno poskupljuje u letnjem. Ovo objašnjavaju povećanim rizikom u letnjem i znatno smanjenim u toku zime kada se mnogo manje vozi motocikl. Na kraju okreni -obrni, saberi-oduzni sve vam se svede na isto.

    Poslednjih par godina u EU se sve više govori o osiguranju po kilometru. Znači koliko se voziš toliko plaćaš

    Osiguravajuće društvo vam besplatno (mada i ovo treba proveriti) ugradi takozvanu "crnu kutiju" kao centralinu koja je povezana sa bazom za praćenje preko gps-a. Naravno uplata se vrši avansno prema određenoj tabeli i kilometraži koju navedete kao prosečnu godišnju. Ako se potom prebaci navedena kilometraža, razlika se plaća naknadno. I ovde se u obzir uzimaju godište vozila, navedena kilometraža, godine osiguranika itd... Beleži se svako kretanje i tako se mere pređeni kilometri. Jedna od pogodnosti ovakvog osiguranja je što se dobija satelitsko praćenje vozila i lociranje u slučaju krađe. Ipak ovaj tip osiguranja je namenjen opet više automobilima nego motociklima zbog otežanosti ugradnje sistema. Iako deluje kao pogodno ipak u praksi se pokazalo da je dosta skupo.

     

    I pored svih ovih načina pouzdano znam da se ljudi tamo ipak odlučuju na plaćanje osiguranja za celu godinu. Potpisuje se ugovorna polisa na godinu dana uz mogućnost da se plati na 2 ili 3 rate (po uplatama se produžava važnost polise). Jer teško je odrediti mesece u kojima ćeš ga voziti. Nekad sezona počne ranije, nekad kasnije. Nekad novembar bude topao i lep...

    Na kraju, pitamo se, jednog dana kada prepišemo sve zakonske regulative iz EU, hoćemo li se sa nostalgijom sećati ovih današnjih koje nam nikako ne odgovaraju?

    Nebojša Kovandžić -Pontis doo

     

     

    Kategorije vesti