• Količina
    Cena RSD
  •  

    Uvoz motora iz Italije i prodaja u Srbiji. Priča iz mog ćoška.

     

     

    Živeo sam i radio u Italiji. Italija je zemlja u kojoj svaka garaža ili dvorište ima barem jedan skuter od 50 kubika koji jaše cela porodica kako ko stigne, ukoliko baš nema drugih većih dvotočkaša a obično ih ima.

    Italija broji oko 60 miliona stanovnika. Prema podacima agencije PRA 2004 godine je bilo  4.567.792 registrovanih dvotočkaša a 2015 - 6.540.201

    Ove cifre vam govore da meni pre 10-15 godina na ovakvom tržitu nije bilo teško pronaći dobar motor za manje para. Iskreno, moglo se fino zaraditi a da pritom u Srbiji prodate odličan motor bez straha da će vam se vratiti nezadovoljan kupac i nazvati vas prevarantom.

    70% posto motora sam kupio od jednog čoveka koji je imao svoj salon motocikala ,ostalo sam kupovao direktno od vlasnika ili drugih moto salona.

       Civitanova -Italija 2006 . Nekoliko komada spremljeno za utovar

    A u to vreme je funkcionisalo ovako:

    Italijanu se svidi neka nova mašina u izlogu. Uđe u salon izvadi ličnu kartu i fiskalni kod i kaže da je želi kupiti.Do sutra se spremi sva dokumentacija sa poslednjim računima od plate, koja se preda određenoj banci i zatraži se kredit. Za 3-4 dana prodavac zove kupca da je sve odobreno i da treba da dođe i potpiše papire. Sve se završava na kraju za 5 do 7 dana kada kupac dolazi da podigne motor.

    E sad gde je u ovoj priči “Mali Đokica iz Gajdobre” koji želi da kupi jeftin polovan motor i vozi ga za Srbiju?

    Kupac u većini slučajeva ima u garaži svoj prethodni polovan motor koji mu više ne treba . Ne želi da ga zadržava jer za njega godišnje mora plaćati porez bez obzira da li ga koristi ili ne. Ne želi plaćati osiguranje i servise koji koštaju, nama mesta u garaži i spreman je da ga proda.

    A kome?

    Sa ovakvim odnosom broja motora prema broju stanovnika to nije lako. Za motore starosti do 4-5 godina koji su očuvani imalo je smisla da ih nude jer je postojala potražnja. Sa povećanjem godina starosti opadala je potražnja. Zato je jedan od bitnih faktora kupovine novog ili novijeg motora u nekom salonu bilo rešavanje pitanja starog, prethodnog. U to vreme svakom vlasniku moto salona bilo veoma pogodno da ima kome da prosledi motore za koje nije postojalo tržište u Italiji. Rešavanjem pitanja starog motora dobijao je kupca. Kupcu bi umanjio cenu novog za dogovorenu vrednost starog. U većini slučajeva dok bi trajali pregovori sa kupcem, pozvao bi me i pred kupcem pitao koliko nudim za određeni motor? Na taj način je transparentno osiguravao prodaju. Nije ga zanimala zarada na starom motoru jer nije morao davati garanciju, radite obavezne servise pre prodaje i imao je zagarantovanu cifru za taj motor u kešu, odmah.

     Cifre za koje smo kupovali motore na ovaj način su bile veoma povoljne.Ja sam dobijao proveren motor sa svim informacijama od vlasnika šta je i kada rađeno od servisa. Zbog određene problematike oko odjavljivanja motora i samog nepoverenja prema strancima , ovo je bio sigurniji i olakšavajući način kupoprodaje.

    Tako smo zatvarali krug u kome smo svi bili zadovoljni. 

     

     Septembar 2007. Kraljevo -Carina na "Autotransportu"  . Poslednja uvezena Africa Twin RD03

    Jedne noći, 2008 godine, na putu iz Italije ka Srbiji čuo sam na radiju vest o početku “svetske krize” . Dok sam stigao u Srbiju narednog dana ona je već počela!

    Stvari su se bitno promenile kako kod nas tako i u Evropi.

    -Italijanima više nije tako lako i brzo odobravan kredit za kupovinu novih motora. Po priči mojih prijatelja prolazilo je tek 5-10% zahteva.

    -Evropa je dobila Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku... A ja konkurenciju koja za razliku od mene nije imala granice, papirologiju za tranzit, špeditere, nadrkane carinike za 20 ili 50 eur, carinu, porez, očitavanja brojeva... Sa njihovom pojavom a smanjenom prodajom novih motora, pojačala se potražnja polovnih jeftinijih motora. Sa povećanjem potražnje porasla je i cena. Tamo je cena porasla a u Srbiji je opala potražnjai kupoprodaja u svakom pogledu. Više nije imalo smisla. Digao sam ruke od tog posla. Nuđeni su mi samo krševi koji nisu vredeli ničemu. Da bih zaradio morao bih nekog prevariti.

    Neka, hvala... Danas ne bi više bilo ovog logoa na sajtu niti potpisanog ovog teksta.

    ( U nekom sledećem tekstu ćemo se baviti starom nedoumicom: "Kupiti motor kod nas ili ga uvesti sa strane? ")

    Nebojša Kovandžić - Pontis doo

    Kategorije vesti